Ağız ve Diş Sağlığı Bakım Ürünlerinin Uygunluklarını Araştırma Yöntemleri Yönergesi
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKIM ÜRÜNLERİNİN UYGUNLUKLARINI ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ YÖNERGESİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKIM ÜRÜNLERİNİN UYGUNLUKLARINI ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ YÖNERGESİ
Bilimsel ve teknolojik alandaki hızlı gelişmeler ağız ve diş sağlığı bakım ürünlerinde de görülmektedir. Bu anlamda bilimsel ve teknolojik yeniliklerin izlenmesi bu yönergenin ana prensibidir.
İlkesel bazda her ürüne yönelik ayrı ayrı özel bir yönerge düzenlenmesi yerine genel kuralları belirlenmiş ve ürünün özelliğine göre gerekli araştırmalar aşağıdaki kriterler çerçevesinde yapılacaktır.
1.Uygunluk araştırma çalışmaları; ürünün ulusal veya uluslararası kuruluşların uygunluğunu ya da onayını taşıyıp taşımadığına göre düzenlenir.
2. Uygunluk araştırma çalışmalarında ürünün özelliklerine göre kimyasal, fiziksel, biyolojik, morfolojik ve klinik vb araştırmalar ile literatür taraması çalışması yapılır.
3. Bilimselliği ve tarafsızlığı kanıtlanmış öncelikle iki kurum veya kuruluştan, yoksa kişilerden ürün ile ilgili ikinci maddede belirtilen çalışmalardan gerekli olanları yaptırılır.
4. Ürünler ile ilgili araştırma raporları Merkez Yönetim Kurulu'nda görüşülerek, karar başvuruda bulunan firmaya bildirilir.
Türk Dişhekimleri Birliği Bilirkişi Atama Yönergesi
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ BİLİRKİŞİ ATAMA YÖNERGESİ
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ BİLİRKİŞİ ATAMA YÖNERGESİ
(21-22 Mart 2007 tarihli Merkez Yönetim Kurulu kararı ile yürürlüğe girmiştir)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; dişhekimleri ile hasta ve hasta yakınları arasında meslek uygulaması nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlıkların giderilmesi için Birlik Merkez Yönetim Kurulu veya Oda yönetim kurulları tarafından bilirkişi atanması ile ilgili işlemleri düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge Odalara kayıtlı olsun veya olmasın, dişhekimliği mesleğine mensup tüm dişhekimleri ile hastaları ve hasta yakınlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanununun 26.maddesinin (h) bendi ve Türk Dişhekimleri Birliği 8. Genel Kurulunun 23 ve 11. Genel Kurulunun 13 numaralı kararlarına dayanarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede sözü geçen deyimlerden;
Birlik : Türk Dişhekimleri Birliği’ni,
Dişhekimi : 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair
Kanun uyarınca Türkiye’de meslek uygulama yetkisine sahip dişhekimini,
Hasta : Dişhekiminin tıbbi yardımına gereksinim duyan kişiyi,
Hasta Yakını : Hastayı yasal olarak temsil yetkisine sahip veli ya da vasi ile
hastanın eşi,çocukları,anne, baba ve kardeşlerini,
Kanun : 3224 sayılı Türk Dişhekimleri Birliği Kanunu’nu,
MYK : Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu’nu,
Oda : Dişhekimleri Odaları’nı,
Yönetim Kurulu : Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu’nu,
ifade etmektedir.
Başvuru
MADDE 5- (1) Şikayet başvuruları yazılı olarak dişhekiminin üyesi olduğu Odaya yapılır.
MYK ya da Yönetim Kurulu gerek gördüğü takdirde başvuru olmasa da bilirkişi atayabilir.
Bilirkişi olarak atanacak kişilerin nitelikleri
MADDE 6 – (1) 3224 sayılı kanunun 33. maddesine göre seçilme yeterliliği yanı sıra en az on yıl dişhekimliği yapmış olanlar bilirkişi olarak atanır. Ancak hizmet süresi bakımından görevlendirilecek dişhekimi bulunamadığı zaman daha az süre dişhekimliği yapanlar bilirkişi olarak atanabilir.
(2) Gerek görüldüğünde ilgili Oda bölgesi dışından dişhekimleri ile incelemenin niteliğine uygun olarak başka mesleklerden kişiler de bilirkişi olarak atanabilir.
(3) Yüksek Disiplin Kurulu ve Oda Disiplin Kurulu üyesi olanlar bu görevleri süresince bilirkişi olarak atanamazlar.
Bilirkişi atanması ve bilirkişi incelemesi
MADDE 7- (1) Bilirkişi meslek uygulaması nedeniyle ortaya çıkan uyuşmazlığın sebep ve sonuçlarının anlaşılmasını sağlayacak bilgileri verebilecek kişiler arasından, ilgili Yönetim Kurulu tarafından seçilerek atanır. Bilirkişi, incelenecek konunun kapsam ve niteliğine uygun olarak tek kişi ya da kurul olarak belirlenebilir.
(2) Şikayet edilen dişhekimi Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetleme Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu ile Odaların Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurullarında görevli ise atamayı Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu yapar.
(3) Şikayet edilen dişhekimi Merkez Yönetim Kurulu üyesi ise bilirkişi atamasına ilişkin görüşmeye katılamaz.
(4) İlgililer, atanan bilirkişiye gerekçe göstererek itiraz edebilir. İtiraz, atama makamı tarafından değerlendirir ve haklı bulunursa yeni bilirkişi ataması yapılır.
(5) Atama yazısı elden tutanakla veya Tebligat Kanununa uygun olarak bilirkişiye ve diğer ilgililere ulaştırılır.
(6) Hastanın bilirkişi tarafından yapılacak muayenesi için gerekli randevu Birlik ya da Oda tarafından alınarak ilgiliye yazılı olarak bildirilir.
Bilirkişi ücreti
MADDE 8- (1) Bilirkişiye ödenmek üzere asgari muayene ücretinin beş katı tutarında ücret şikayetçiden alınır. Bilirkişinin kurumsal olarak atanması durumunda ilgili kurum tarafından saptanan ücret şikayetçi tarafından doğrudan kuruma ödenir.
(2) Bilirkişi ücreti ile gerek görülen tetkik ücretleri şikâyetçi tarafından ilgili kişi veya kuruluşa ödenir.
Bilirkişi raporu
MADDE 9- (1) Bilirkişi gerektiğinde ilgilileri dinledikten ve/veya muayene ettikten sonraki 3 hafta içinde, 3 nüsha olarak hazırlayacağı raporu atama makamına iletir. Haklı sebepler varsa bu süre bir kez en fazla 15 gün uzatılabilir. Meslek dışı ve Oda bölgesi dışından atanan dişhekimleri tarafından yapılan bilirkişi incelemelerinde bu süre en fazla 30 gün uzatılabilir.
(2)Tıbbi işlemlerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna hastanın kimlik bilgileri, yakınması ile klinik ve varsa radyografik bulgular eklenir.
Raporun değerlendirilmesi
MADDE 10- (1) Bilirkişi raporu, ilgili Yönetim Kurulu tarafından ilk toplantıda karara bağlanır.
(2) Şikayet edilen dişhekimi Merkez Yönetim Kurulu üyesi ise bilirkişi raporunun değerlendirildiği oturuma katılamaz.
(3) Bilirkişi raporu Merkez Yönetim Kurulunda yada Yönetim Kurulunda görüşülüp karara
bağlandıktan sonra, talepleri halinde, ilgililere verilir.
Yürürlük
MADDE 11- (1) Bu Yönerge Merkez Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12- (1) Bu Yönerge hükümlerini Merkez Yönetim Kurulu ve Yönetim Kurulları yürütür.
Sağlık Kuruluşları Telefonla Reklam Yapamayacak
Sağlık Kuruluşları Telefonla Reklam Yapamayacak.....
Sağlık Bakanlığı tedavi hizmetleri genel müdürlüğü tarafından yayınlanan 25.11.2008 tarihli genelgede; son zamanlarda bazı özel sağlık kuruluşları tarafından basılı ve görsel yayın araçları dışında kişilerin bilgi ve rızaları olmaksızın şahsi telefonları aranmak suretiyle sağlık kuruluşları adına talep yaratmaya yönelik tanıtım ve reklam yapıldığının tespit edildiği bu şekilde yapılan tanıtım faaliyetlerinin mevzuata aykırı olduğu belirtilmiş ve bu tür faaliyetlerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından titizlikle takip edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Genelgede belirtildiğine göre;
"Bilindiği üzere , 1219 sayılı Tababet ve Şubatı San'atlarının tarzı icrasına dair kanun'un 24 üncü maddesince "İcrayı sanat eden tabipler hasta kabul ettikleri mahal ile muayene saatlerini ve ihtisaslarını bildiren ilanlar tertibine mezun olup diğer suretlerle ilan,reklam vesaire yapmaları memnudur."hükmü vazedilmiştir. Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi'nin 9 uncu maddesinde de "Tıbbi ve diş tabibi gazete ve sair neşir vasıtaları ile yapacağı ialanlarda ve reçete kağıtlarında ancak ad ve soyadı ile adresini tababet ihtisas nizamnamesine göre kabul edilmiş olan ihtisas şubesini akademik unvanını ve muayene gün ve saatlerini yazabilir" hükmü 39 uncu maddesinde ise "Tabip ve diş tabibi meslektaşlarının hastalarını elde etmeğe matuf hareket ve teşebbüslerde bulunamaz"hükmü bulunmaktadır.
Ayrıca özel sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılma ve denetimlerine ilişkin bütün yönetmeliklerde de mezkur hükümlere paralel olarak sağlık kuruluşları tarafından tıbbi deontoloji ve meslek etiği kurallarına aykırı insanları yanıltan yanlış yönlendiren talep yaratmaya yönelik doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamaış veya yerleşik tıbbi metot haline gelmemiş uygulamalara dayalı tanıtım yapılamayacağı yanlızca ruhsatında kayıtlı hizmet alanlarına ilişkin bilgilendirme yapılabikeceği bunun dışında her türlü basılı ve görsel yayınlarda reklam yapılamayacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Bu çerçevede mezkur mevzuata aykırı olarak reklam ve tanıtım yapan özel sağlık kuruluşları hakkında gerek bakanlığımızca ve gerekse sanayi ve ticaret bakanlığı reklam kurulu tarafından ilgili mevzuatı kapsamında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Ancak son zamanlarda bazı özel sağlık kuruluşları tarafından basılı ve görsel yayın araçları dışında kişilerin bilgi ve rızaları olmaksızın şahsi telefonları aranmak suertiyle sağlık kuruluşları adına talep yaratmaya yönelik tanıtım ve reklam yapıldığı müşahede edilmektedir. Bu şekilde yapılan tanıtım tanıtım faaliyetlerinin de mezkur mevzuata aykırı bulunduğu ve müeyyideyi müstelzim olduğu bilinmelidir." denilmektedir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Türk Dişhekimleri Birliği Arasında, Hak Sahiplerine Ağız Diş Sağlığı Hizmetleri Sunulmasına İlişkin Protokol
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ İLE TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ ARASINDA, HAK SAHİPLERİNE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ SUNULMASINA İLİŞKİN PROTOKOL
I.GENEL HÜKÜMLER
Madde 1- Bu sözleşmede kullanılan Kurum deyimi Türkiye Büyük Millet Meclisi`ni, Birlik
deyimi Türk Dişhekimleri Birliği`ni, Oda deyimi ilgili Dişhekimleri Odasını, Yönetmelik
deyimi, Milletvekillerine, Yasama Organı Eski Üyelerine, Dışarıdan atandıkları Bakanlık
Görevi Sona Erenlere Tedavi Yardımı Yapılmasına Dair Yönetmeliği ifade eder.
Madde 2- Bu protokol, TBMM Milletvekillerine, Yasama Organı Eski Üyelerine Dışarıdan
Atandıkları Bakanlık Görevi Sona Erenlere Tedavi Yardımı Yapılmasına Dair Yönetmelik
hükümlerine göre hak sahibi olanlar ile T.B.M.M den sevk suretiyle ve sadece ortodontik
tedavi amacıyla T.B.M.M. memurları, bakmakla yükümlü olduğu ve herhangi bir şekilde
sağlık yardımından yararlanamayan eşi, ana, babası ile yaş, öğrenim durumu ve medeni
halleri uyan çocuklarına, T.B.M.M.`de geçici görevlendirilen personel ve milletvekili
danışmanlarına; Yönetmelik ve Protokol hükümleri çerçevesinde teşhis ve tedavilerinin özel
ağız-diş sağlık kuruluşunda yapılması, reçetenin düzenlenmesi ve fatura bedellerinin Türk
Dişhekimleri Birliği Asgari Ücret Tarifesine göre ödenmesi hususlarını kapsar.
Madde 3- Dişhekimi hastalarının teşhis ve tedavisini yaparken Yönetmelik ve bu protokol
hükümlerine uymayı taahhüt eder. Dişhekimi anılan görevin yerine getirilmesinde, mevcut
hukuksal düzenlemeler ile bağlı olup, Kurum hekimlik mesleğinin kendine özgü bağımsız
karakteristiğine ve Tıbbi Deontoloji Tüzüğüne ayıkırı tutum sergilemeyecektir.
Madde 4- Bu protokol hükümlerine uygun olarak sunulan teşhis ve tedavi hizmet karşılığında
Türk Dişhekimleri Birliği tarafından düzenlenen Asgari Ücret Tarifesine uygun ücret ödenir.
Kurum tarafından incelenen faturanın bedeli 30 gün içerisinde Dişhekiminin yada Özel
Ağız-Diş Sağlık Kuruluşunun bildirilen banka hesabına yatırılır.
Madde 5- Bu protokol Birliğine bağlı odalara kayıtlı tüm dişhekimleri için geçerlidir.
Protokol hükümlerini ihlal eden, Kurumu yanıltmaya yönelik işlemlerde bulunan dişhekimi
hakkında Kurum Birliğe şikayette bulunur. Kurumun ve Birliğin görevlendirdiği birer
dişhekiminden oluşan heyet gerekli tıbbi ve mali incelemeyi yapar. Yapılan inceleme
sonunda hatalı bulunan dişhekimi ve özel ağız-diş sağlık kuruluşu veya kurumu
protokol kapsamından 1 yıl men edilir. Aynı hekimin veya özel ağız diş sağlık
kuruluşunun ikinci kez ihlalinde protokol kapsamından 3 yıl men edilir. Dişhekimleri
kapsam dışı bırakıldıklarının kendilerine bildirildiğinde tedavilerine başlanmış olan hastaların
isimlerini aynı gün Dişhekimleri Odasına tedavi planı ile birlikte bildirir. Bu hastaların
tedavileri bitene kadar yine bu protokol koşullarına uygun hizmet vermeye devam eder, ancak
protokol kapsamında olan yeni hasta kabul edemez. Bu sebeple kapsam dışı bırakılanlar
Kurum, Birlik veya Dişhekimleri Odasından herhangi bir tazminat talep edemez. Kurumun,
Dişhekiminin veya özel ağız- diş sağlık kuruluşunun, Kuruma verdiği zararın tazmini ile varsa
cezai yollara başvurma hakları saklıdır. Bu madde düzenlemesi Birliğin kendi mevzuatı
çerçevesinde yürüteceği disiplin soruşturmasına engel değildir.
Madde 6- Kurum yukarıdaki 5. maddeye göre kapsam dışı bırakılan Dişhekimi veya özel
ağız-diş sağlık kuruluşunu, uygun yollarla hak sahiplerine duyurur.
Madde 7- Tebligatlar, Dişhekimi ve Özel Ağız-Diş Sağlık kuruluşunun Birlik tarafından
Kuruma verilen adreslerine yapılır. Talep halinde adresler 10 gün içinde ilgili Oda tarafından
Kuruma bildirilir. TBMM Genel Sekreterliğine yapılacak tebligatlar Kuruma yapılmış sayılır.
Madde 8- Kurum yönetmeliğinde yapılan değişiklikler 10 gün içinde Birliğe bildirilir.
Protokole eklenmesi gereken hususlar karşılıklı görüşme yoluyla tespit edilir ve eklenir.
Protokol, Birliğin T.D.B.D adlı resmi yayın organında, Birliğin ve Kurumun web sitesinde ve
ihtiyaç duyulan diğer yollarla duyurulur. Odalara resmi tebligat yapılır.
Madde 9- İşbu protokol süresi imza tarihinden itibaren 1 yıl olup taraflardan herhangi birinin
sözleşmenin sona ermesinden 1 ay öncesinde fesih bildiriminde bulunmaması durumunda
kendiliğinden aynı süreyle uzar.
II.ÖZEL ŞARTLAR
Madde 10- (11.03.2009 tarihinde değiştirilmiştir.) Hak sahiplerinin teşhis ve tedavileri,
Yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilir. Yönetmelik çerçevesinde bazı
tedavilerde istenecek belgeler ve ödeme koşulları aşağıdaki gibidir.
Özel ağız-diş sağlık kuruluşlarında çalışan Dişhekimlerine yaptırılan tedaviler, Türk
Dişhekimleri Birliği Asgari Fiyat Tarifesinde yazıldığı şekliyle ve hangi dişe, hangi çeneye ve
ağız içinde hangi bölgeye ait olduğu açıkça belirtilerek fatura edilmelidir.
Çalışma saatleri dışında, gece veya muayenehane dışında hastanın bulunduğu yerde
yapılan tüm uygulamalarda, müdahaleyi gerektiren Dişhekimi raporu (varsa hastalığı
ile ilgili heyet raporu) faturaya eklenmelidir.
Alt ve üst çenede yapılan her türlü tedavileri gösteren periapikal veya panoramik
radyografilerin faturaya eklenmesi zorunludur.
A) ORAL DİAGNOZ
1.Ağız ve diş cerrahisi işlemlerinden büyük-küçük kist operasyonları, büyük-küçük
odontojenik tümör operasyonları, büyük-orta-küçük tüm operasyonlar vb.
2.Gömülü diş çekimi (mukoza veya kemik retansiyonlu), gömülü kanin, premolar çekimi,
kök ucu rezeksiyonu işlemleri,
3.Kanal tedavisi (gangren veya periapikal lezyonlu dişlere uygulanan kanal tedavilerinde de),
4.İmplant tedavisi,
5.Veneer Kron tedavisi yapıldığında,
6.Ortodontik tedavi,
7. Maxilla ve Mandibula Fraktürlerinde,
Yukarıda yapılan işlemlerin tümünde 1 adet teşhis ve tedavi amaçlı, 1 adet sonuç kontrol filmi
olmak üzere toplam 2 adet panoramik x-ray zorunludur. (Kanal tedavisinde, kuafaj
tedavisinde periapikal veya digital röntgen olabilir.)
8.Radio-vizyografi (RVG) periapikal film gibi değerlendirilir.
9.Bilgisayarlı tomografi-Bilgisayarlı eklem tomografisi; sadece Tempora Mandibular Eklem
problemi olan hastalar ve implant hastaları için ödenir.
10. a) Tükürükte akış hızı ve tamponlama kapasite tayini,
b) Tükürükte mikrobiyolojik analiz,
c) Kontrol Hekim muayenesi,
d) Oral hijyen eğitimi,
e) TME ve kas muayenesi gerekli tetkikler olmadan,
f) Teşhis ve Tedavi Planlaması
Yukarıdaki işlemler için ödeme yapılmaz.
B) TEDAVİ VE ENDODONTİ
1. a) Her türlü amalgam ve kompozit dolgu yenilemeleri 1 yıldan önce,
b) Dentin bağlayıcısı,
c) Dolgu tamiri,
d) Dolgu sökümü,
e) Köprü ve kron altında kalan dolgular,
f) Kanal dolgusu sökümü,
g) Kanal pansumanı 2 defadan fazlası için,
h) Kanal extirpasyonu,
ı) Lokal anestezi (infiltratif–rejyonal),
i) Çürük erozyon risk tamiri,
j) Direkt kompozit veneer,
k) Aynı dişe O-MO-DO-MOD dolguları ile BlackV. Dolgusu yapılmış ise BlackV için
Yukarıdaki işlemler için ödeme yapılmaz.
2. Diş ağartma (tek diş)- (alt-üst çene); tedavi öncesi ve sonrası fotoğrafla belgelendirildiği
takdirde bir kez ödenir.
C) PEDODONTİ
1. Fissür örtülmesi; (14 yaşına kadar)1 kez ödenir.
2. Yerel flour uygulaması; (14 yaşına kadar) 6 aydan önce ödenmez.
D) PROTEZ
1.Hareketli ve sabit protezlerde 2 yıldan önce protezin yenilenmesi gerektiğinde; tedaviye
başlanmadan önce protezin yenilenme nedeninin belirten rapor ve proforma fatura kuruma
bildirilir, kurum tarafından uygun görülmesi durumunda protez yapılır.
2.Hassas tutuculu protez yapıldığında hassas tutucu bedeli faturaya ilave edilir. Ancak hassas
tutucuya ait laboratuar faturasının fotokopisinin de doktor faturasına iliştirilmesi
gerekmektedir. Ayrıca hassas tutuculu protezler de hassas tutucu üzerine gelen bölümde kron
işlemesi yapılırsa bunun bedeli, ödenmez.
3.İmmediat Protez; aynı faturada İmmediat Protez, Tam Protez veya Hareketli Protez tedavi
olarak belirtilemez. Ancak İmmediat Protez tedavisinin üzerinden en az 4 ay geçmesi halinde
Tam veya Hareketli Protez tedavileri ayrıca fatura edilebilir.
4. Okluzal Aşındırmalar ve Okluzyon Düzeltilmesi, Geçici Kron, Gece Plağı (1 yıldan önce)
ödenmez.
5.Diş Protez tedavileri sırasında, kullanımına ihtiyaç duyulan altın, platin, paladyumplatin,
iridyum-platin, iropal vb. kıymetli madenler ile argenco 23, begogold EWL, polliag-M
vb. bileşiminde kıymetli maden bulunan malzemeler ile zirkonyum bedelleri, ödenmez.
6. Veneer Kron ödeme esaslarımız; Tam Seramik Kron (metal desteksiz), Laminate Veneer
Kron (seramik); ödenmez, yapıldığında Veneer Kron (seramik) bedeli ödenir.
E) PERİODONTOLOJİ
1. Detertraj (diş taşı temizliği) (alt-üst çene) tedavisinde 6 (altı) aydan önce ödeme yapılmaz.
2. Detertraj (diş taşı temizliği) ve Subgingival Küretaj tedavileri aynı faturada ise Detertraj
(diş taşı temizliği) tedavisi, ödenmez.
F) AĞIZ VE ÇENE CERRAHİSİ
1. Radikuler kist operasyonlarında kök ucu rezeksiyonu tedavi bedeli; ödenmez.
2. Greftleme, Biometeryal uygulaması veya Membran uygulaması gerektiren cerrahi
müdahale faturalarına, ilgili firma tarafından hasta adına düzenlenen malzeme faturaları
eklenmesi zorunludur. Detaylı epikriz (operasyon notu) ile birlikte olmalıdır.
3. Kemik içi implant bedelleri, hak sahipliği süresince ve altı adeti geçmemek üzere Kurumca
ödenir.
4. Kemik içi dental implant uygulamalarında kullanılan malzemelere ait faturalar ise; sadece
kemik içi dental implantın cerrahi uygulamasında kullanılan, implant gövdesi, iyileşme
başlığı ve daimi başlığı (abutment) ödenir.
5. İmplant tedavilerinde ilaveten yapılan, Bio-meteryal ve Membran uygulamaları Türk
Dişhekimleri Birliği Fiyat Listesindeki Periodontoloji tarifesinden ödenir.
6. Sinüs lifting açık cerrahi yapıldığı zaman ödenir.
7. Sadece Mental Retardasyon hastalarına yapılan sedasyon ve nörolept vb.anestezi ödenir.
8. Kemik içi implant cerrahi ve protetik aşamaya ait malzeme faturaları firma tarafından
fatura edilmeli ve Dişhekimi tedavi faturasındaki kalemlere eklenmemelidir.
G) ORTODONTİ
1. Ortodonti tedavilerinde; tedavi süresinin uzun ve tedavi aşamalarının çok sayıda olması
nedeniyle, ortodonti uzmanı sadece yaptığı tedavileri (her aşama için ayrı) fatura edebilir.
2. 8 Aydan az süren sabit ortodontik tedavilerde pekiştirme tedavisi ve buna ait apareyler;
ödenmez.
3. Erişkin ortodontik tedavilerinde; sadece yapılan işlemler ödenir.
4. Ortodontik fotoğraf, ortodontik fotoğraf analizi, kemik yaşı tayini, süt dişlerine uygulanan
bant, braket ve kayıp aparey yapımı ödenmez.
5. Tedavi boyunca en fazla 8 bant, 20 braket, 8 ark teli (4 alt çene, 4 üst çenede), 3 hareketli
aparey (tek çenede), 2 pekiştirme apareyi, başlangıçta çekilen birer adet panoramik ve
sefalometrik radyografi ödenir.
6. Pekiştirme tedavisi yapılan hastanın yeniden tekrar edilen ortodontik tedavi faturası
ödenmez.
7. Yarım bırakılan ortodontik tedavilerin, yeniden başlanması durumunda; ilk yapılan
tedaviler tekrar ödenmez.
Yukarıdaki şartlara ve Birlik Asgari Ücret Tarifesine uygun olarak düzenlenen fatura
bedelleri Yönetmelik gereğince fatura incelemesi yapılmak suretiyle 30 gün içinde
Kurumca ödenir. Fatura incelemesi sırasında ilgililerden açıklama veya düzeltme
istenmesi durumunda, bu yapılıncaya kadar süre işlemez.
Protokol ve Yönetmelik hükümlerine aykırı düzenlenen, Birlik Asgari Ücret Tarifesini
aşan fatura bedelleri hiçbir surette ödenmez.
Hak sahiplerinin sağlık bilgileri, tedavi, teşhis, reçete ve faturaları ile ilgili hususlar
Birlik, Oda, Dişhekimi veya Özel Sağlık Kuruluşu tarafından açıklanamaz.
Faturalarda tedavinin başlama ve bitiş tarihi, hak sahibinin tedavisinin bittiğine dair imzası ile
düzenleyenin TC. Kimlik ve Vergi Numarası yer alır.
İşbu sözleşme 11.03.2009 tarihinde taraflarca okunarak TBMM Başkanlığı ve Birlik yönetim
kurulu tarafından onaylandıktan sonra hüküm ifade etmek üzere imzalanmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Adına Dişhekimleri Birliği Adına
TBMM Genel Sekreteri Genel Başkanı
A.Osman KOCA Prof.Dr.Murat AKKAYA
İşbu sözleşme TBMM Başkanlığınca 11.03.2009 tarihinde onaylanmıştır.
İşbu sözleşme Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulunda görüşülerek 11.03.2009
tarihinde onaylanmıştır.
Türk Dişhekimleri Birliği Eğitmen Dişhekimleri ile Toplum Ağız Diş Sağlığı Eğiim Çalışmaları Yönergesi
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ EĞİTMEN DİŞHEKİMLERİ İLE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİT
TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
EĞİTMEN DİŞHEKİMLERİ İLE TOPLUM AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİM ÇALIŞMALARI YÖNERGESİ
(16-17 Aralık 2009 tarihli Merkez Yönetim Kurulu kararı ile yürürlüğe girmiştir.)
Amaç
MADDE 1– (1) Bu Yönergenin amacı; ağız, diş sağlığının korunması ve ağız, diş hastalıklarının sıklığının azaltılması için topluma yönelik olarak yapılacak eğitim çalışmalarında görev alacak dişhekimlerinin eğitimi ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2– (1) Kamu kurumlarında çalışan dişhekimlerine kurumlarınca verilen görevler dışında toplu alanlarda yapılacak ağız diş sağlığı eğitim çalışmalarını ve bu çalışmalara katılacak dişhekimlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3– (1) Bu yönerge 3224 sayılı kanunun 26. maddesine ve 10. Olağan Genel Kurul kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4– (1) Bu yönergedeki tanımlamalar;
Birlik : Türk Dişhekimleri Birliği'ni,
Oda : Dişhekimleri Odalarını,
Eğitmen Dişhekimi : Birlik tarafından bizzat yapılan veya Birlik tarafından onaylanan eğitim programlarına katılımları sonrasında belgelendirilen dişhekimini,
Sertifika: Eğitmen dişhekimi belgesini,
ifade eder.
Eğitmen Dişhekimi Eğitimi Programına Katılma Koşulları
MADDE 5– (1) Bu programda, ülkemizde mesleğini uygulama yetkisine sahip ve Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odalarının Disiplin Yönetmeliği’nin 36. maddesine göre sicilinde bir disiplin cezası bulunmayan bütün üyeler yer alabilir.
(2) Program, doğrudan Birlik tarafından düzenlenebileceği gibi Birlik’in onayı ile Odalar tarafından da düzenlenebilir.
(3) Programın süresi, kapsamı ve yöntemi önceden belirlenerek ilan edilir.
(4) Programın tamamına katılan dişhekimlerine Birlik Merkez Yönetim Kurulu Başkanı tarafından imzalanmış Sertifika verilir.
Sertifikanın Geçerliliği
MADDE 6- (1) Sertifikayı aldığı tarihten itibaren beş yıl içinde, Birlik ve Oda tarafından açılan sürekli eğitim etkinliklerinden hiçbirine katılmayan dişhekiminin sertifikası askıya alınır. Bu tarihten sonra ilk katıldığı sürekli eğitim programından sonra askıya alma işlemi kaldırılır. İki yıl süreyle askıda kalan sertifika iptal edilir. Sertifikası iptal edilen dişhekimleri yeniden Eğitmen Dişhekimi Eğitimine Programına katılarak sertifika alabilir.
Sağlık Eğitim Çalışmalarına Katılma Koşulları
MADDE 7– (1) Toplu alanlarda verilen ağız ve diş sağlığı eğitim çalışmaları gönüllülük temelinde sürdürülen çalışmalardır.
(2) Bu çalışmalarda eğitici olarak yer alabilmek için Sertifika almış olmak gerekir.
Toplu Alanlarda Yapılacak Sağlık Eğitim Çalışmalarının Kuralları
MADDE 8– (1)
a)Toplu alanlarda yapılacak sağlık eğitim çalışmalarından en az on gün önce Oda’ya bilgi verilir. Bilgi verme sorumluluğu eğitimi düzenleyen ve/veya eğitimde görev alan dişhekimine aittir.
b)Eğitim çalışmalarında kullanılacak kitapçık, broşür gibi gereçler Birlik Merkez Yönetim Kurulu onayından sonra kullanılır.
c)Eğitim çalışmaları hiçbir şekilde sağlık kurum veya kuruluşları ya da muayenehanelere hasta yönlendirmek amacıyla yapılamaz. Eğitim çalışmalarında kişi veya kurumların reklamı niteliğindeki tutum ve davranışlara kesinlikle izin verilmez.
Eğitim Çalışmaları
MADDE 9– (1) Eğitim çalışması aşağıdaki gruplara yönelik olarak yapılabilir:
a)0-15 yaş grubuna yönelik eğitim,
b)Erişkin eğitimi,
c)Özel gruplara (zihinsel engelli çocuklar, diyabet hastaları, oral kanser hastaları, hamileler vb.) yapılacak eğitim.
Eğitim Çalışmasının İçeriği
MADDE 10- (1) Topluma yönelik verilecek ağız diş sağlığı eğitim programı teorik ve uygulamalı olarak yapılır.
a) Teorik Eğitim
- Sağlık ve sağlığın korunması,
- Öğrenme aşamaları,
- Değerlendirme ve durum analizleri,
- Görsel materyaller,
b) Uygulamalı Eğitim
- Klinik tespit
- Standart ağız bakımı ve
- İndekslerin değerlendirilmesini kapsar.
Yürürlükten Kaldırma
MADDE 11- (1) 01.12.2005 tarihli Merkez Yönetim Kurulu kararıyla yürürlüğe girmiş olan Türk Dişhekimleri Birliği Toplum Ağız Diş Sağlığı Eğitim Çalışmaları Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 12- (1) Bu Yönerge Birlik Merkez Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 13- (1) Bu Yönerge hükümlerini Birlik ve Odaların Yönetim Kurulları yürütür.